Co je to tepování koberců?

Co znamená, když se řekne tepování koberců?

Tepování je ruční způsob čištění koberců, který byl v současné době nahrazen modernějšími čisticími metodami. Výraz tepování však v lidech již nadobro zakořenil a tento výraz se běžně používá pro jakýkoliv způsob čištění koberců. 

Princip tepování

Výraz tepování vychází ze slova tepat (bušit, bít, tlouci). A jak nám již tento výraz napovídá, jedná se o čisticí metodu, kde se koberec přehodí přes klepadlo a pomocí proutěného praklu se z něj nečistoty nasucho vytepují. Účelem tepování je odstranění usazených nečistot a písku z hloubky vláken. Neodstraněný písek způsobuje mechanické opotřebí vláken, a tím zkracuje životnost koberce, navíc prostoupí kobercovou osnovou až k podlahové krytině, kterou může poškrábat.

Proč se opouští od tepování?

Do nedávné doby bylo tepování koberců nenahraditelné a bylo jedinou účinnou metodou jak koberce čistit. S příchodem vysavačů se však od tepování koberců čím dál tím více ustupuje. Moderní vysavače s vysokým sacím výkonem dokáží písek vysát. Některé vysavače, jako například vysavače SEBO z naší nabídky, mají dokonce i klepací čisticí hlavy, které koberec navíc vyklepávají, a tím tepování plně nahrazují.

Modernější čisticí metody

Nejsou to ale jen vysavače, které tepování vytlačují. V současnosti existuje na trhu mnoho čisticích systémů a metod, které vám s údržbou koberců pomohou. Jedná se například o čištění koberců suchou pěnou, enkapsulační čištění koberců, čištění koberců pomocí absorpční směsi a extrakční čištění koberců - v současné době pravděpodobně nejpopulárnější metoda čištění. O těchto metodách si však povíme někdy příště.  

Co_je_to_tepování_koberců_DISCHEM